• #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
   
Izvještaj o radu u 2008 godini
Izuzetna mi je čast da Vas mogu pozdraviti uz ovaj izvještaj rada SKD Sloga u prošloj godini, a posebno sam zadovoljan da sam radio sa ovakvim IO koji je imao samo jednu želju, a to je da čim više doprinese napredku, prosperitetu i prepoznatljivosti jednog novog društva Sloge.

Velika zahvala pripada svim bivšim predsednicima članovima IO, kao i svim članovima društva koji su doprineli da je naše društvo opstalo u proteklih 14 teških godina. Veliko bi mi bilo zadovoljstvo kada bih danas ovde mogao da se pohvalim da smo uspeli većinu našeg članstva probuditi iz nekog dubokog sna, kada je u pitanju njihova aktivnost u našem društvu. Većinu našeg članstva zanima samo zabava i ništa više, polovica članstva nezna ili neće da zna da je naše društvo jedino srpsko kulturno društvo u Sloveniji, koje ima svoje vlastite prostorije i da bi te prostorije mogle da vrše onu funkciju za koju su namenje, potrebno je da naše članstvo dođe u te prostorije, popije nešto , poigra koju partiju šaha, karata ili se pokušaju dokazati da su dobri i pikaderi. Prostorije su otvorene svaki petak i subota od 19č do 23č. Imamo tu sreću da svaki IO koji je vodio društvo između dve Skupštine, odgovorno je i savesno obavljao svoje zadatke koje je dobivao od Skupštine društva. Verovatno ste primetili da u poslednje vrene i naše zabave niesu više onog tipa kao što su bile na samom početku, da sve više ubacujemo dodatnog programa da stim pokažemo našoj omladini da srpska kultura nije sastavljena samo iz folklore nego daleko ima veću vrednost i raznolikost, kojom možemo doneti veću vrednost kulturnim zbivanjima i na ovom području Slovenije. To moramo iskoristit, to nam je velika šansa da se dobiju konačno ona sredstva koja smo zaslužili sa svojim aktivnostima u saradnji sa Zvezom kulturnih društava NG. Verujte meni da smo kroz ovih 14 godina uspeli da naše društvo učinimo do te mere prepoznatljivim da se danas za našu SLOGU, može čuti u svim krajevima Republike Slovenije, naše matice Srbije, Republike Srpske, pa možda i šire.

Dragi članovi, uvaženi gosti,

Mislim da mi nećete zameriti što sam se odlučio da na samom početku budem toliko kritičan, verujte mi da to nisam uradio radi samog sebe nego iz interesa naše Sloge, a to je da samo aktivan organizam može da preživi sve Primorske bure ili financiske krize koje su zahvatile celu Evropu. Pripremajući ovaj izveštaj ja sam imao i podatke da smo u prošloj godini dosta toga dobrog uradili, pa ću pokušati da u što kraćem mogućem obliku iznesem, najvažnije aktivnosti našeg društva u protekloj godini.
Po prvi put naše društvo je uspelo da nadgrani projekat folklornu manifestaciju »Razigrana srca« sa Danom srpske kulture u NG, taj projekat smo railizovali u saradnji sa našom Opštinom NG i Zvezom kulturnih društava NG, taj projekat je realizovan 6.9.08, zato što je to praznik opštine Nove Gorice gde je u izgradnji  te Opštine učestovalo i pobratimljeno mesto iz naše matice Aleksandrovac. Osim nosioca pri realizaciji toga projekta Sloga Nova Gorica, kao gosti nastupili su: SKD Sava Hrastnik, Sveti Sava Kranj, Mladost Ljubljana i kao specijalni gost SKD Grozd iz Aleksandrovca. Posle završenog programa svi učesnici i naši gosti su bili ugošćeni u karauli Solkan gde je zabava potrajala do kasno u noć. Što se tiče koncerta koji je realizovan u sklopu istog projekta Srpsko kulturno društvo Sloga u saradnji sa Muzejom, na »Gradu Kromberku«, tada su nam se uspešno prestavili »Kraljevski gudači Svetog Ђорђа« iz Beograna, na tome koncertu je bilo dosti slovenačke populacije. Najviše sredstava za taj projekat je odvojilo Ministarstvo za dijasporu R.Srbije, Ministarstvo za kulturo R.Slovenije, Mestna Opština Nova Gorica, Salonit Anhovo i drugi mnogobrojni donatori. 

Projekat internet portal SKD Sloga ima veliki značaj za naše društvo, realizacijom toga projekta uspeli smo ostvariti davnu želju, da možemo sve naše aktivnosti prestaviti širem auditoriju. Do spletne strane našeg društva možete doći ako upišeš: www.skd-sloga.eu, za ovaj projekat najviše sredstava je prispevalo Ministarstvo za kulturu R, Slovenije, a glavni urednik spletne strane je Dejan Jović koji zaslužuje sve pohvale za svoju ažurnost.

 Što se tiče projekta posavsko poselo ja sam se poslužio rečima koje je napisala Dobrila Cvijanović, naš dopisnik za srpske novine Mostovi i ona je ovako napisala.«citiram«
Tom veselju su doprineli i naši gosti iz Postojne članovi SKD » NIKOLA TESLA« Mirić Boro i Mirić Živana sa skečom, koji nas je nasmeao do suza, a koji je bio i sastavni dio projekta, »POSAVSKO POSELO« u kojem su se pokazali i naši članovi preds. društva  Ilija Janković te član Jaćimović Miloš koji su uz šargiju otpjevali pjesmu iz Posavine. Ta projekat je sufinansirao Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Takođe možemo da se pohvalimo da je izvorna grupa srpskog kulturnog društva Sloga, učestovala u Kranju na smotri izvornih grupa. Dana 24.10.2008 je KD Brdo u čast Srpske kulture u Kranju osmislilo projekat »veče izvorne narodne pesme«. Našu grupu su prestavljali sledeći momci, kao glavni pevači su bili braća Jaćimovići; Miloš i Sreto, šargiju je svirao naš poznati šargijaš Krstić Veljko, na violini je svirao daleko čuveni Petar Marković .
15.06.2008, dan kada je SKD SLOGA slavilo krsnu slavu SVETE TROJICE uz veliki broj članova ovom veselju su prisustvovali i pozvani gosti, predstavnica Ambasade Srbije ga. Nataša Kalezić. predsednik SSDS-a  Drago Vojvodić, urednik novina MOSTOVI, Dušan Jovanović, predsednica Makedonskog društva  Suzana Stojkova, sekretar društva NIKOLA TESLA iz Postojne, Dodić Slobodan,  Živana i  Boro Mirić iz Postojne.
Po starom običaju svi su dočekani sa dobrom domaćom rakijom za sreću, zdravlje i za još mnogo godina zajedničkog slavlja, kao i dobar program folklorne i dramske sekcije(po prvi puta prestavili su se Dejan Mitovski i Sanja Nedeljković), kao i mlada gimnastičarka Tina J.
Kao i svake godine tako i ove je sledila podela pehara za najbolje učesnike turnira u pikadu i malom nogometu. Turnir u pikadu je održan, 01.06.2008. Treće mesto je pripalo članu IO Iliji Radmanović, drugi je bio  Ilija Janković, a prvi Dragan Savić.  08.06.2008 sportski centar JAVA u Orehovlju gdje je održan turnir u malon nogometu Mladi članovi KD BRDO iz Kranja ,četvrto mesto, treće mesto su zauzeli članovi SLOGA 1, drugo mesto je pripalo MD OHRIDSKI BISER, a prvo je zauzela SLOGA2.
Nakon podele pehara, naš sveštenik Proto-jerej Dušan Tomić je čestitao svim članovima slavu ST. Imali smo i sponzore, koji su svojom donacijom pomogli društvu da je trpeza bila tako bogata, a to su : Prerad Vinko, Domazet Zdravko, Cvijanović Petar, Vidić Petar, Jevtić Petar, Jaćimović Sreto, Đurić Stoja i Ilija Janković. Svaku pohvalu zaslužuju svi članovi IO, a Naše domaćice i ovaj puta su se pobrinule za kvalitetne i vrhunske kolače.

Na samom početku moga izveštaja sam istakao da je IO Sloge najaktivni organ našeg društva, od prošle Skupštine pa do danas, održali smo deset sastanaka IO. Na svim sastancima smo imali ogromno posla, pri rešavanju unutrašnjih problema našeg društva, do organizovanja zabava koje smo popunjavali sa raznim programima, uspeli smo da organizujemo osim navedenih projekata i pet  zabava sa živom muzikom. Imali smo tu sreću da na našim zabavama nije dolazilo do bilo kakvih problema, a financijski niesmo išli u minus.
Naša tombola na zabavama je uvek imala i spozore, pa je red da i njih spomenemo, to su; Božo Mrkonjić, Vojin Janković, Ratko Vukajlović, Pupovac Nikola i Travar Pero, brigu o tomboli uspešno vodiju Miladin Pejaković i Dušan Novaković
Naše društvo je organizovalo i jednu humanitarnu akciju koju je vodio Drago Savanović, ta akcija je izvedena za skupljanje pomoći porodici već pokojnog Zorana Jankovića i svi oni koji su prispevali svoja srestva imaju zahvalu od porodice pokojnog Zorana Jankovića.

Osim ovih navedenih aktivnosti bili smo prisutni u više krajeva naše domovine kada su srpska društva realizovala svoje projekte, bili smo u Hrastniku, Kranju, Ljubljani, Postojni u Novi Gorici kada je Zveza kulturnih društava NG organizovalo, srećanje v moji deželi (to je srećanje Slovenačke dijaspore).
Ovih dana trebalo bi da se pozitivno reši naša molba za učlanjenje u Zvezu kulturnih društava Nova Gorica i da punopravno učestvujemo sa drugim društvima u raspodeli sredstava koja su namenjena za kulturne projekte u NG.
Što se tiče financijske situacije to će podneti naš blagajnik, a ja ću samo reći da je u prošloj godini članarinu poravnalo za celu godinu 74 porodice a 8 porodica delimično, znači da je na neki način bilo nas 82 porodice.
Ove godine je napisano do sada 9 projekata, to je ogromno posla onaj ko nije pisao projekte nemože da zamisli koliko je tu obaveza, pisati-realizovati- napisati zaključni izveštaj-lobirati te projekte itd.
Mislim da ste primetili da ja nisam podneo izveštaj o aktivnosti sportske i folklorne sekcije, to je posao onih koji vode te sekcije i oni su najviše upoznati sa aktivnošću tih sekcija.
I na samom kraju moram da kažem da sve ove aktivnosti nebi mogli da realizujemo bez naših donatora i sofinansijera, pa ću iskoristiti priliku a to mi je kao predsedniku i obaveza da još jednom spomenem sve naše donatore;MzaD Srbije, MK-Slovenije, JSKD –Slo, Opština N.Gorica, Salonit Anhovo, Ginexs, Esal –Anhovo, Komunala NG, Opština Š-V, SSDS, Perendija Vlado i njegova žena, Jaćimović Sreto i njegov sin Davorin, ogromnu pomoć je nam davala i Zorica Kostadinovska i svi oni koje sam već jednom spomenuo, verovatno sam nekoga zaboravio spomenuti ali pred nama je duga godina.
Na samom kraju moram da upotrbim onu staru srpsku koja kaže, sve što si uradio ako nigde niesi zapisao kao da ništa nisi ni uradio. Mi smo imali sreću da je naš dopisnik Mostova, Dobrila Cvijanović, većinu naših aktivnosti opisala i posredovala odgovornom uredniku spomenutih novina i to je i objavljeno.

 

                                           Ilija Janković

« nazaj
komentar Komentari (15)

5. 4. 2009 u 17:52, Dobrila
05.04.2009,Vrata našeg društva su otvorena, poštovani prijatelju, dođite sa sobom dovedite te sposobne ljude, pokažite nam kako se radi i bićemo vam veoma zahvalni jer i naša je želja da društvo dobije što više članova, da zaživi u pravom smislu. Dobro nam došli.
23. 3. 2009 u 22:45, Dejan
I ja se slažem sa tom idejom iako mislim, da nema mnogo mladih, što dovoljno dobro poznaju srpski pravopis, da bi bili spremni da to izvedu.

Ako ima neko dovoljno znanja ili poznaje sposobnu osobu za lektoriranje, neka nam se slobodno obrati.
15. 3. 2009 u 08:49, Predrag Petrović
Čitajuči Vaše priloge, došao sam do zaključka da bi bilo poželjno da sve priloge koje objavljujete na netu prije objave proslijedite nekome da vam tekst lektoriše. Ubeđen sam da to može da uradi neko od naše djece, koja studiraju ili koja su dobra u oba jezika (slovenačkom i srpskom). To nemora biti profesijonalac. S obzirom da tekstove čita širi avditorij, tekstovi predstavljaju naše ogledalo.

puno pozdrava,

Predrag
7. 3. 2009 u 16:09, ROKI
07.03.09 ILIJA SAMO NASTAVI TAKO NAJBOLJE SMO DRUSTVO NA SVIJETU
7. 3. 2009 u 11:35, Dejan
Komenatari su odsad i uradno produženi. Ako imate još neku ideju ili primjedbu slobodno napišite, samo tako može naša stranica postati još bolja. Pozdrav.
6. 3. 2009 u 14:09, Dejan: Što se broja znakova u komentarima tiče trebalo bi biti to danas sređeno, pa se možete i šire raspisat. A taman sam objavijo slike za skupštine, koje možete pogledati u fotogaleriji.
5. 3. 2009 u 23:41, Sin Dragan: Pa šta hoće taj pametnjaković, misli ako piše ćirilicu da je nešto više od nas koji radimo za naše društvo. Naš predsednik je trenutno najbolji i mi trnutno nemamo boljeg,kada se pojavi bolji mi ćemo ga izabrati.
5. 3. 2009 u 23:33, Ilija: Mislim da bi bilo pošteno ili u najmanju ruku kulturno od svakog ko napiše komentar da se i potpiše, pa da možemo o svemu lepo komunicirati. Ovako neki (gost) ustvari iza tog se krije neko iz Celja. LP
5. 3. 2009 u 21:18, Predrag Petrović: nažalost prošli komentar nije prošao u cijelosti i ako postoji mogučnost dozvolit više znakova za objavu. Lp, P.
5. 3. 2009 u 21:15, Predrag Petrović: Poštovani, Nisam bio na skupštini društva, nažalost sam službeno odsutan. Rad pratim putem WEB-stranice koju ste organizovali. Još jednom moram da prokomentarišem da deficit u intelektualnom kadru postoji, ali nikako nesmemo dozvoliti
5. 3. 2009 u 17:36, gost: jao jest neko strasno pametan ili se samo pravi pametan od gostiju.Sta se tice Ilije Jankovica svaka cast za trud oko drustva.pozdrav
5. 3. 2009 u 14:32, Ilija: Onaj koje bio na Skupštini mogao je da se prepriča da je članstvo zadovolno sa radom IO. LP
5. 3. 2009 u 14:29, Ilija: Poštovani moj gost,gde si zašto nijesi sa nama, nikome nije zabranjeno da bude biran u organe društva a posebno sada. Ja se slažem sa Vama da ima sposobnih ali oni imaju druge interese kao i Vi.Onaj koje bio na Skupštini prepričan je da je članstvo
4. 3. 2009 u 23:35, гост: Чињеница, да је учлањених само 82 породице јасно показује, да Срби на Горишком подручју нису задовољи радом друштва. Обрати мало пажње и на правопис - да нам се српски језик не изквари.Поздрав
4. 3. 2009 u 23:30, гост: Илија ! Похвално је што се трудиш око друштва али у интересу чланова друштва Слога (и осталих) Срба на Гришком подручју је, да друштво воде људи са више компетенција, како би друштво могло заживјети у правом смислу. Чињеница, да је учлањених

Komentar*:

Objave
POVEZAVE
Prevoznistvo Pepe Kancelarija RS