• #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
   
Slava Svete Trojice 2009
Nesigurnost, zbunjenost zadnjih mjeseci na svim poljima je jedina i glavna tema ove godine. Politika ovdje, politika tamo, plate gore, plate dole, neki se nagrađuju, neki se otpuštaju na radnim mjestima, ista tema svaki dan zavisi na kojim poljima su sagovornici. I vrijeme nam je tako, sunce kiša, kiša sunce i tako … (foto-izvještaj možete naći u sklopu Fotogalerija).

Kažu, sreća prati hrabre, one koji imaju petlju da rizikuju!

Tako Srbin ostaje Srbin kuda god da krene, gdje god da dođe je ljubav do domovine uvijek prava u njegovom srcu. Ne samo da nosi ljubav do domovine, nosi sa sobom običaje svojih predaka, tako i mi članovi Srpskog kulturnog društva »SLOGA« svake godine obilježimo i proslavimo krsnu slavu društva » SVETE TROJICE«.

Kažu da smo uporan i hrabar narod i da se nedamo tako lako, ne priznamo poraza, borimo se u svakoj borbi pa i ako je neprijatelj jači ne odustajemo ni tada kada bi drugi davno odustali.

Danas i pored ove recesijske panike sastali smo se sa puno volje i želje da i ove godine obilježimo i proslavimo slavu našeg društva. Koliko se uspješno suprostavljamo i borimo protiv naše i svjetske krize dokazuje i to da smo i ove godine uspješno organizovali i realizovali, povodom naše slave, turnir u pikadu, koji se održao 17.05.2009 u prostoru našeg društva i koji se kao obično završio uz dobro jelo i piće. 24.05.2009 je održan turnir u malom nogometu, na sportskom igralištu kod Djačkog doma, gdje su se pokazale ekipe, nogometna sekcija KD »BRDO« iz Kranja koja je zauzela treće mesto, ekipa KD Makedonija » OHRIDSKI BISERI« zauzeli su petu poziciju, gostili smo po prvi put sekciju Zajednice Srba Istra-Pula, koji su zauzeli drugo mjesto i naravno naše dvije nogometne sekcije SLOGA 2 i SLOGA 1 koja je po običaju uzela prvo mjesto.Dan je bio izuzetno lijep i navijači su bili raspoloženi za dobre ćevape i hladno pivo.Turnir je protekao u dobrom prijateljskom raspoloženju, a za dobru i kvalitetnu organizaciju su zasluženi Miladin Pejaković i Dušan Novaković uz pomoć ekipe koju su izabrali. Takođe pohvale pripadaju i našen sudiji Saviću.

 

 

Izabrana ekipa koju sačinjavaju članovi IO na čelu sa predsjednikom društva gosp. Ilijom Janković se i ovaj put potrudila da realizuje proslavu krsnu slavu društva Svete Trojice. Po ustaljenom protokolu članove društva i pozvane goste: predsjednika SSDS-a gosp.Dragu Vojvodića, gosp. Dušana Jovanović urednika novina Mostovi, gosp. Natašu Kalezić prestavnicu ambasade Srbije u Ljubljani, predsjednika i članove KPŠD VUK KARADŽIĆ iz Radovljice, sekretara društva Nikola Tesla Postojna Slobodana Dodića, predstavnike ljubljanske banke iz Nove Gorice i gradonačelnika gosp. Mirka Brulca iz Nove G., je pozdravio predsjednik društva, članovima čestitao slavu ,a svima poželio lijep i prijatan dan.

 

Slijedi program, kojeg je započeo gosp. Dušan Jovanović, svojim recitalom nas je ponovo vratio na Kosovo i Metohiju i obavezao da ne zaboravimo da je Kosovo i Metohija bilo i jeste Srpsko.

Čule su se i dvojnice gosp. Vojina Jankovića koji je pratio čarobnim zvucima grupu iz Posavine koja je pjevala pjesmu rodnog kraja. Svojom ljepotom mladosti i lepršavom igrom nam se pokazala mlada folklorna sekcija sa novom koreografijom, koju je postavio gosp. Milana Glamočanina iz Kranja, aražman muzike je Dejan Panić. I ove godine su podjeljena priznanja i pehari za najuspješnije učesnike turnira u pikadu i malog nogometa. A naš gostu Dušanu Jovanoviću je predsednik Ilija Janković poklonio jednu veliku pepeljaru koju nemože za svoga života napunit sa pepelom. Dva člana srpskog kulturnog društva Sloge su dobili bonove u vrednosti po 30 eur koje je poklonila Maja Todorović, spec.okulist, Optika IBIS Ajdovščina. Sledi slavski ceremonijal kojeg obavlja naš protojerej gosp. Dušan Tomić, a kojem je prisustvovao i župnik Rimo- katoličke crkve iz Šempetra. Posebno nas je ugodno iznenadio i razveselio svojom posetom gradonačelnik Nove Gorice i ujedno narodni poslanik gosp. Mirko Brulc, koji nas je pozdravio čestitao naš praznik te mnoge doveo do razmišljanja o tome koliko smo u stvarnosti to što jesmo i koliko smo sposobni da prenesemo naše običaje, tradiciju naših roditelja, pa i sam maternji jezik na naša sadašnja pa i buduća pokolenja. Iskrenim aplauzom zahvalili smo se na pozdravu i lijepim željama gosp. Dragi Vojvodiću te predstavnici ambasade gosp. Nataši Kalezić.

 

Kao i obično sve se završi igrom i pjesmom raspoloženih članova. Njihovo raspoloženje i osmjeh na licu su dobar dokaz da su članovi IO i ovaj put uspješno realizovali proslavu slave društva, uz pomoć donatora: a to su Petar Cvijanović, Stojan Đurić, Darko Vukmanović, Vukajlović Ratko, Jaćimović Sreto, Savanović Dragan, Antić Dušan, Petar Jevtić koji je finasirao izradu maica za folklornu sekciju, a posebno moram da istaknem gospođu Anicu Kurtuma, koja je nesebično sa svojom porodicom darovala pored pečenog praseta svoje slobodno vrijeme pripremajući slavski kolač, domaće kolače te sa puno volje sa svojim ikebanama ukrasila stolove što je doprinijelo poseban čar i ljepotu. Svi donatori zaslužuju veliku pažnju i jedno veliko hvala, jer su svojom donacijom uveliko smanjili materijalne troškove društva.

 

Moram da napomenem da nismo slučajno izabrali ime »SLOGA« za naše društvo, ime koje sa malo slova mnogo kaže.

 

Želja mi je da Sloga ne bude samo riječ među nama, već i stvarnost koja obećava mnogo, a koja je tako neophodna svima i sa kojom možemo da se suprostavimo borimo i pobjedimo ovu recesijsku paniku, krizu i neslogu ako je već ima.

Budimo prijateljski raspoloženi, budimo sretni, a to možemo ako smo složni.

 

 

Dobrila Cvijanović

« nazaj
komentar Komentari (2)

27. 12. 2009 u 23:31, pgonvmlp
8A0oBW <a href="http://tsvwafjuemdv.com/">tsvwafjuemdv</a>, [url=http://mfckxzxevmad.com/]mfckxzxevmad[/url], [link=http://uwlswalcqjbn.com/]uwlswalcqjbn[/link], http://ryzwivmhjfyj.com/
22. 6. 2009 u 20:46, Ilija
Dali je moguće da nema komentara o načinu organizacije naše slave i programa, dali je sve bilo tako perfektno. Oprostite na provokacijama.
Lep pozdrav i dosti komentara.

Komentar*:

Objave
POVEZAVE
Prevoznistvo Pepe Kancelarija RS