• #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
   
Posavsko poselo
20.6.2009 je srpsko kulturno društvo Sloga, organiziralo zabavu za svoje članove i simpatizere povodom realizacije projekta »Posavska preja«. Projekat je finansirao Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Štefanova ulica 5, Ljubljana (foto-izvještaj možete naći u sklopu Fotogalerija).

  Na samom početku spomenutog programa prisutnim se obratio predsednik društva Ilija Janković i u kratkim crtama prisutnim je objasnio kako je nastao projekat posavsko poselo. Takođe se zahvalio Javnom skladu za kulturne dejavnosti za pomoć pri finansiranju zamišljenog i realiziranog projekta.

Prisutnim je pokazano koko su naši dedovi i babke kratili duge zimske noći, kada znamo da je to vreme bilo bez televiziskih i drugih aparata. Naši članovi su igrali prstena dok su drugl prepjevavali stare izvorne pesme. Simpatizer našeg društva Stoja Petrović je pokazala svoju veštinu u predenju ovčije vune, gde su mnogobrojni foto aparati nekoliko minuta neprekidno slikali za uspomenu taj doživljaj u Novi Gorici. Naši izvornjaci, Nedeljko Živanović, Aco Simić uz pratnju Savić Milosava na šargiji, Petra Markovića na vijolini su pokazali veliku raskošnost i lepotu koju u samom izvođenju ima izvorna muzika. Pri zabavljanju prisutnih i prikazivanje veštine u izvođenju folklorne umetnosti se orkestru pridružio na šargiji i naš član Krstić Veljko. Da bi program ostavio dobar utisak i na našu omladinu pobrinuo se vođa folklorne sekcije Zoran Stojanović koji je sa nastupom nekoliko parova folklorne sekcije srpskog kulturnog društva Sloga, uspeo da tome programu donese onu lepotu koju mogu samo naša omladina sa svojom lepotom i šarmom.

 

Lep pozdrav,                                            Ilija Janković

« nazaj
komentar Komentari (3)

20. 7. 2009 u 20:50, Ilija
Hvala Krle na komentaru, mi smo tu da sva zanimljiva zbivanja u našem društvu opišemo u što kraćem ali što je moguće u kvalitetnijem obliku. LP
20. 7. 2009 u 17:40, krle
s malo rijeci dosta receno bravo prezidente
20. 7. 2009 u 17:40, krle
s malo rijeci dosta receno bravo prezidente

Komentar*:

Objave
POVEZAVE
Prevoznistvo Pepe Kancelarija RS